1328 wint de Duck Race.

Na veel tumult is 1328 uitgeroepen tot winnaar van de badeendenrace 2018. Dat maakte voorzitter Paul Ganzeboom bekend na een lang juryberaad op Duck Day, vrijdag  21 september. Kenners hadden 1328 al weken geleden aangewezen als de te kloppen eend, maar sindsdien dreigden de weergoden onophoudelijk met roet in het eten gooien.

En de weergoden hielden woord. Om tien over half één was het massaal toegestroomde publiek rond de Zernikevijver niet alleen getuige van de start van een adembenemende strijd op het scherp van de snede, maar ook van de eerste najaarsstorm van 2018, die genadeloos over de Campus joeg.

Na een verschroeiende demarrage van 1328, zette de kopgroep koers naar de finish, 150 meter verderop

De organisatoren, brandweerlieden en de zware jongens van het Facilitair Bedrijf hadden alle zeilen bijgezet om de race ordentelijk te laten verlopen, maar hun inspanningen waren nauwelijks opgewassen tegen de grillen van weer en wind. Nadat de 3000 eenden in het water waren gevallen, dreigde de wedstrijd eenzelfde lot beschoren te zijn. Maar de kopgroep, ontstaan na een verschroeiende demarrage van 1328, zette in straf tempo koers naar de 150 meter verderop gelegen finish.
De andere eenden gokten op, naar wat later bleek, het verkeerde paard. Eerst ging het hun op hun alternatieve route voor de wind, maar al snel moesten ze bakzeil halen en raakten ze aan lagerwal. Tot ontstentenis, ja, zelfs verontwaardiging, van het publiek koos het leeuwendeel van het jeugdige geelgevleugelde gevogelte vervolgens het ruime sop, de vrijheid tegemoet. Ook hier weer moesten de zware jongens en spuitgasten met vereende krachten alles op alles zetten om schipbreuk, averij en erger te voorkomen.

Juryvoorzitter Ganzenboom roept 131 zomaar tot winnaar uit, maar notaris Van der Kwaak grijpt in

Onderwijl was de kopgroep in stukken uiteengeslagen. De in plukjes opererende eenden weken van hun lijn af (badeenden zijn geen postduiven) en begonnen lelijk uit te varen. Tot overmaat van ramp ging de finish zelf aan de loop over woeste golven en schuimkoppen, achternagezet door een rubberboot waarop de juryleden Smient, Taling en Slob een oogje in het zeil probeerden te houden. Om vijf over één gebeurde dan toch wat inmiddels bijna niemand meer durfde te geloven. 1328 gooide het ineens over een andere boeg, wendde de steven en nam de concurrenten de wind uit de zeilen. Op golven van enthousiasme kwam het beestje, opmerkelijk kwiek nog, over de meet.
Juryvoorzitter Ganzeboom was er als de kippen bij om 131 tot winnaar uit te roepen. Dat Ganzeboom in de wedkantoren zwaar had ingezet op datzelfde nummer was de altijd oplettende notaris Van de Kwaak echter niet ontgaan. Na een onverkwikkelijk handgemeen, kwam de waarheid boven water. Dankzij een interventie van lector Van Woerden werd Ganzeboom weer in genade aangenomen en kon de jury in scheepsberaad, met de uiteindelijk onvermijdelijke uitkomst: 1328 had weer eens gewonnen.
De eerste najaarsstorm had Zernike inmiddels al lang en breed verlaten.

Duck Day: de opbrengst van de benefietactie van het Instituut voor Marketing Management en de International Business School is € 3817,40.
De winnaars van de hoofdprijs zijn de mensen die badeenden 1328 en 1007 ondersteunden door een lot met deze nummers te kopen.