Bertha 38.

17 april 2013 zal ik niet snel vergeten. Na het interview met de aanstaande koning, was er een nababbel over wat Willem-Alexander (‘Zeg maar Bertha 38, als u zich daar prettig bij voelt’) te berde had gebracht. Kysia Hekster. Hoe diep kan een mens vallen? In een tijd dat de studentenbeweging nog meer was dan een stelletje cv-poetsers was Kysia de aanvoerder van de Landelijke Studenten Vakbond. Nu is ze royalty-verslaggever, een misschien nog wel deerniswekkender functie dan die van Koning der Nederlanden. Kysia doet het met verve, dat wel. Bertha 38 had heel zachtjes geloeid dat hij zijn handtekening zou zetten onder iedere wet die op democratische wijze tot stand komt. Groot nieuws, vond Kysia.
Leve de afstandsbediening.
Een belangrijker vraag lag voor op Nederland 2. Is Mark Rutte de juiste man om Nederland uit de crisis te leiden? Daarover boog zich een zaal vol min of meer verontruste lieden in het programma Debat op 2. VVD’ers vooral, waarvan de ene helft hartstikke blij was met het positivisme dat Rutte (zeg maar Tsjakka!!) bij voortduring uitstraalt. De andere helft was juist nogal teleurgesteld. Rutte had in verkiezingstijd beloofd om niet door te schuiven, maar door te pakken. En nu doet hij potjandriedubbeltjes precies het omgekeerde.
Het debat dreigde te verzanden in gesomber over ‘de drie procent’ en het ‘consumentenvertrouwen’, maar het werd toch nog lachen. Dat kwam door de reactie van Gert Kel (een man die je heel vanzelfsprekend altijd Gert noemt) op een VVD’er die het verschrikkelijk vond dat Nederlanders hun geld niet uitgeven, maar in de portemonnee houden. Gert, van de lokale politieke partij Burgerbelangen Enschede, kent veel mensen die weinig of geen geld hebben. (Wat hem héél bijzonder maakte, want hij leek in dit gezelschap de enige). Gert had een idee: als mensen die centjes over hebben die nu eens geven aan mensen die erom verlegen zitten, dan geven die het geld meteen uit.
Daar is natuurlijk heel weinig tegenin te brengen. Maar de VVD’ers begonnen heel hard te lachen. Dat is ergens ook wel weer te begrijpen: VVD’ers gaan uit van de misvatting dat een euro voor een miljonair net zoveel waarde vertegenwoordigt als voor een bijstandsmoeder.
De rode bisschop zou Gert Kel helemaal niet hebben uitgelachen. Hij vond in 1996 al dat het stelen van een brood in sommige gevallen geoorloofd is. Met die uitspraak haalde hij zich de woede van de VVD op de hals, maar hij is er nooit van teruggekomen. Op 17 april overleed Martinus Petrus Maria Muskens op 77-jarige leeftijd in Teteringen. Iedereen noemde hem gewoon Tiny, maar bisschop vond hij ook wel goed.