Bij de Les: Industrieel Product Ontwerp

Industrieel Product Ontwerp. Ja, dat is een opleiding en wat voor één… Eerstejaars beginnen meteen met hogeschoolknutselen. Waarom zijn de bananen krom? Nou, niet om het doosje. 

Sterk, buigzaam en milieuvriendelijk. Het vangt klappen op en het isoleert. Kortom, karton is ideaal verpakkingsmateriaal. Tof spul, maar wie denkt ooit diep na over karton? Nou, Gertjan Pathuis bijvoorbeeld, want hij verdient een goede boterham met het maken van dozen op bestelling. De man achter Dozenproducent.nl doet goede zaken, want de onstuimige groei van webwinkelen gaat gepaard met een explosie van de vraag naar dozen in alle soorten en maten.

Bedenken, maken, toetsen, opnieuw denken, aanpassen en zo verder tot je tevreden bent

Op 4 oktober bekijkt Pathuis wat eerstejaars van de opleiding Industrieel Product Ontwerp van de Hanzehogeschool hebben gebakken van Ontwerpproject 1.1.A. Maak iets voor onderweg, luidde de opdracht, en dan van karton. Vier weken zijn ze er een dag per week mee in de weer geweest, zegt docent Rony Halma over het project dat niet voor niets nummer 1.1.A draagt. ‘Dit is het begin van het begin. Het is verrassend hoe ver studenten in zo’n korte periode komen. Ze werken de complete ontwerpcyclus af. Bedenken, maken, toetsen, opnieuw denken, aanpassen en zo verder tot je tevreden bent. Het gaat tig keer fout voor je dat punt bereikt.’ Dat blijkt, in lokaal P.001 van het P-gebouw slingeren niet meer herkenbare onderdelen van jammerlijk gebroken eieren van Columbus. Studenten zitten rondom hun knutseltafels, teksten en tekeningen staan op de whiteboards.

karton2

In het midden van de ruimte staat een wit-zwarte Batavus met om het linkerhandvat een kartonnen hoes. Het is een hob, een afkorting voor hands on board. Volgens Groep 6 beschermt de hob de handen van de fietser tegen weer en wind. Of daar een markt voor is, valt te betwijfelen, maar het is een prestatie dat de kartonnen want op één bevestigingspunt rust en toch ruimte biedt aan de bel, de rem, de versnelling en de bijbehorende kabels. En dat allemaal door slim vouwen, snijden en stansen.

karton4

Kartonnage is het mooist, het groenst en het lucratiefst als er geen materiaal verloren gaat. De Personal Travel Assistant van Groep 4 komt in dat opzicht een heel eind, maar voor de doelgroep blijven ze dicht bij huis: de student in de trein. De PTA is een tablet-standaard, een bekerhouder en een akoestische luidspreker ineen. Een kwestie van net even anders vouwen. Alle functies werken, garanderen Lotte en Jorne, en na gebruik is de PTA in een paar handomdraaien gewoon een rechthoekig stuk karton dat je zo in je tas steekt.

karton1

Een banaan. Ja, die neem je ook mee. Angelina, Lars en Robin tonen tijdens hun presentatie de foto’s van de barre tocht die Groep 5 aflegde om een doosje voor een banaan te maken. Waarom zijn de bananen krom? Nou niet om het doosje. Het resultaat van vier weken finetunen is de Bananarang, die inderdaad op een banaan lijkt. Robin maait het gras voor de voeten van de critici weg: ‘En nu zeggen jullie natuurlijk: hé, die bananendoos bestaat al. Da’s waar, maar die is van plastic. Deze is veel goedkoper en milieuvriendelijker.’ Vragen? Géén vragen!

Wie nu tweeduizend Ice Catchers aanschaft, krijgt de cornetto er gratis bij

Groep 9 heeft een opvouwbare koffiehouder gemaakt. Hij lijkt als twee druppels water op de plastic houder voor theeglazen. Waarom zitten die rechthoekige uitsparingen erin, wil één van de studenten weten: ‘Als je hem in dat karton laat zitten, heb je een extra isolatielaag.’ Bernd en Tjerk hebben even nodig voor een doeltreffend antwoord. ‘Van die reststukjes kun je andere toepassingen maken.’

karton3

Groep 9 kan de handen ineenslaan met Groep 14 die sterrenfiguren snijdt in vierkantjes. De Ice Catcher beschermt de hand tegen druipend ijs. Terry, Thijs en Alex bewijzen dat het werkt met een meegenomen cornetto: de Ice Cather vangt het rap smeltende ijs zonder mankeren op. ‘Het werkt!’, roept het commerciële talent Alex, ‘wie nu tweeduizend Ice Catchers aanschaft krijgt de cornetto er gratis bij.’

Ik zou er een koffertje van maken, dan kun je de spullen ook nog meenemen

Groep 13 en Groep 15 zijn de auto ingedoken voor hun kartonproduct. Met de Sweeble maak je een tafeltje aan het stuur waarmee het nuttigen van een drive-in-maaltijd niet meer eindigt in smeerboel. Groep 15 slaat toe met een ingenieus kartonnen bakje voor de spulletjes die automobilisten vaak op de stoel van de bijrijder leggen en binnen de kortste keren door de auto slingeren. De bijrijderbox, die door een slim uitsteeksel niet van z’n plaats is te krijgen, vindt ter plekke een geïnteresseerde klant. Maar Gertjan Pathuis twijfelt. ‘Ik zou er een koffertje van maken, dan kun je de spullen ook nog meenemen.’

Foto’s: Luuk Steemers