Fietslamprazzia.

Een aantal weken geleden kondigde de politie aan dat een regiment bromsnorren massaal op lichten zou gaan controleren. Opeens was iedereen in paniek. Weinig studenten hebben een lamp op hun fiets, dat ding wordt toch binnen drie maanden gestolen. Hele horden renden naar de fietswinkel en ook de Hema brak een lichtjesverkooprecord.
Helaas hebben toch nog meer dan genoeg studenten een boete gekregen van maar liefst 55 euro. Na deze eerste controlegolf heeft de arm der wet de smaak te pakken. Bijna wekelijks staat een fuik agenten boetes uit te delen. Misschien wel een klein beetje terecht, we overtreden immers de wet door zonder licht te fietsen, maar ik snap de prioriteitstelling niet echt.

Slechte verlichting speelt slechts in één procent van de gevallen een rol bij fietsongelukken

Vorig jaar is het aantal verkeersongelukken tegen de trend in met acht procent toegenomen. De vermoedelijke dader is volgens verkeerskundigen en het boerenverstand de smartphone. Maar de smartphone is niet de enige verdachte. Zo is het aantal koptelefoongebruikers dit jaar omhoog geschoten. Ik weet niet of jullie wel eens met een noise cancelling koptelefoon hebben gereden, maar daarmee fiets je zonder veel moeite het ziekenhuis in.
In Groningen gebeuren er weinig ongelukken door gebrek aan fietslampen, lantaarns en licht genoeg. Desalniettemin vindt de politie het zo’n groot probleem dat ze er wekelijks tientallen manuren aan besteden. Het is een mooie inkomstenbron voor de overheid, maar of het ons land veilig maakt… daar durf ik wel vraagtekens bij te zetten.
Afgelopen september deden veiligheidNL en Rijkswaterstaat een steekproef waaruit bleek dat bij twee derde van de fietsongevallen niet eens een botsing met een andere weggebruiker had plaatsgevonden. Slechts in één procent van de gevallen speelde de ontbrekende fietsverlichting een rol. Dat de politie hier zoveel mee bezig is, is dus ontzettend onnodig. Ik denk dat onze vrienden in blauw de tijd prima kunnen gebruiken voor nuttiger werk. De enorme hoeveelheid fietsendieven, om maar eens een aanpalend probleem te noemen, of geweld tijdens het uitgaan en loslopende schutters op de Korreweg. Als je dit zo ziet zijn studenten eerder slachtoffers dan daders. Ze verdienen geen boete, maar een beloning: ondanks alle gevaren blijven ze namelijk fors bijdragen aan de lokale economie.