Fris, strak en fake

Cosmetische ingrepen worden steeds normaler, vooral bij de jongere generatie. Niet meer alleen online, maar ook offline willen (en kunnen) mensen er perfect uitzien. Lippen en billen worden opgevuld en neuzen gecorrigeerd. Omdat we over twintig jaar, als het niet langer is, ouder worden en de natuur rimpels met zich meebrengt, laten we preventief botox in ons gezicht spuiten.
Een rimpelloze huid, volle lippen en symmetrische gezichten zijn nu voor iedereen bereikbaar, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat botox verdund gif is dat de spier tijdelijk verlamt, lijkt slechts een bijzaak. Misschien niet gek als je bedenkt dat er op sociale media de hele dag door perfecte plaatjes worden gepresenteerd die een onrealistische wereld laten zien.

‘Putjes in billen en dijen, striae, een puistje op een kont, er zitten zelfs vrouwen zónder thigh gap bij!’

We leven in een samenleving waarin die plaatjes beeldbepalend zijn: we willen de kleren dragen die influencers aanhebben, we gaan hard op alle voedingstips en we willen dat onze huid net zo strak om ons gezicht en lichaam zit als bij Jennifer Lopez.
Nog niet lang geleden las ik een stuk van Jerry Hormone waarin hij stelde dat de meeste mannen niks om lichamelijke onvolmaaktheden geven. Hij verwees naar porno. ‘Als je nou heel goed kijkt, zie je in die haarscherpe hd-video’s zelfs putjes in billen en dijen. En striae. Een puistje op een kont. Er zitten zelfs vrouwen zónder thigh gap bij!’ (Ik geef toe: die term moest ik zelf ook even googelen.) Blij zijn met wie je bent zit in jezelf, niet in opgespoten of strakke lichaamsdelen, denk ik. Maar eh… het door de media gepresenteerde idee van wat “normaal” is, zorgt wel voor een lat die erg hoog ligt.