Mama’s op de club

Esther Steenge 14 mei, 2018

Je ouders die met je vrienden rondhangen, dat is de grootste nachtmerrie van elke tiener. In een oogwenk kunnen ze je complete sociale leven verpesten. De woorden die uit hun mond komen zijn hoe dan ook niet cool. Wát ze zeggen maakt niet eens uit.
Dan verandert er iets. Wanneer je geen tiener meer bent, ontdek je dat de woorden uit de mond van je ouders soms best wel leuk zijn. Dat babbelen met de persoon die voor je zorgde toen je klein en hulpeloos was, best vermakelijk kan zijn. Dat het geen ramp is wanneer je ouders in de buurt van je vrienden opduiken.

Leuk, zo’n ouderdag, maar zou het een succes zijn, zouden er echt mensen naartoe komen?

Ik zat in een cafeetje op m’n moeder te wachten toen ik toevallig een vriend trof. We raakten aan de praat en toen mijn moeder haar gezicht liet zien, wenkte m’n buddy dat ze kon aanschuiven. Het rampscenario (vulkaanuitbarstingen en een verwoest sociaal leven) bleef uit, het was juist heel gezellig. Toch vroeg m’n moeder achteraf of het wel goed was dat ze erbij was gaan zitten. Ja, antwoordde ik stellig, ja, natuurlijk.
Ik vroeg me af of anderen er ook zo over zouden denken. Toen mijn vereniging een ouderdag aankondigde, leek dat me ontzettend mooi. Moeders laten zien waar ik zo nu en dan rondhang, klonk als een succesvolle middag. Maar zou het een succes zijn? Zouden er echt mensen naartoe komen?
Vlak voordat we naar binnen gingen, hadden we het erover.
‘Wat nou, als er niemand is? Of dat er wél mensen zijn, maar dat het niet leuk is?’
‘Het is mooi weer’, zei moeders. ‘Dus dan gaan we er gewoon vandoor en pakken een terrasje. Goed?’
Dat klonk niet zo verkeerd. Een ontsnappingsplan plan hadden we gelukkig niet nodig. Binnen stroomde m’n blikveld al snel vol met bekenden en hun ouders. Soms was ik compleet verrast: zijn die mensen echt ouder en kind? Maar andere koppels waren eng identiek, zelfs de manier waarop ze stonden en bewogen, tot in de kleinste trekken in hun gezicht. Of in hun kledingstijl. De jongen die ik ken van zijn geweldige gekleurde printjes, plaatste ik zo naast zijn moeder in flamingoshirt, een fantastische match.
Misschien lijken we allemaal meer op onze oude lui dan we toe willen geven en misschien is dat zo slecht nog niet.