Normale Mensen, een bijzonder boek

Normale Mensen van de Ierse Sally Rooney (20 februari 1991) laat zich makkelijk lezen als een klassieke liefdesgeschiedenis: eens zullen Marianne en Connel een paar zijn, maar er staat van alles in de weg (zo komt Connel uit een arbeidersmilieu en stamt Marianne uit de betere kringen). Maar het verhaal is helemaal niet klassiek, het is zo modern als wat, de hoofdpersonen zijn zeer 21-ste-eeuws.

De verhouding zou je platonisch kunnen noemen, maar dan met seks

Marianne en Connel contrasteren op heel veel punten, maar op de cruciale punten zijn ze één. Nergens in de 250 pagina-lange roman krijg je het gevoel van disharmonie. Ook niet wanneer hun relatie wordt onderbroken door perioden waarin ze geen contact met elkaar hebben, iets wat vaak gebeurt. Bijzonder knap, om niet te zeggen fenomenaal, is de vloeiende manier waarop het perspectief van de één op de ander overgaat (de lezer weet altijd wie er aan het woord is).
Ondertussen stelt Normale Mensen allerlei eigentijdse problemen aan de orde (de rol van de man, prestatiedrang, seksuele onzekerheid, psychische problemen, buitensluiting, sado-masochisme), maar nergens worden deze thema’s zwaar. Daarvoor zijn Marianne en Connel te veel de zielsverwanten die ze vanaf de eerste bladzijde zijn. Hun aantrekkingskracht is niet primair seksueel, hun verhouding heeft iets van wat men vroeger platonisch zou noemen, maar dan met seks.
Normale Mensen is gevoelig, maar niet sentimenteel, intelligent, maar niet moeilijk, grappig, maar niet hilarisch, normaal, maar heel bijzonder. Een smakelijk boek, maar geen tussendoortje.

Gratis afhalen (moet je wel wat voor doen)
HanzeMag reikt één exemplaar van Normale Mensen van Sally Rooney uit aan de eerste inzender die het antwoord weet op de vraag: Ierland heeft bijna vijf miljoen inwoners, maar hoeveel Ieren wonen er buiten Ierland? Stuur je antwoord voor 1 februari naar hanzemag@org.hanze.nl.