Puur! Recept december: Pepernoten

pepernotenDe dames van Puur! is de new Natural zijn aan het experimenteren gegaan met verantwoorde pepernoten. En het resultaat mag er zijn! Deze pepernoten zijn gemaakt met volkoren-speltmeel en gedroogd fruit in plaats van (tarwe)bloem en suiker. Deze pepernoten zijn onbewerkt en dus een meer dan verantwoord tussendoortje!

Ingrediënten

200 gram volkoren-speltmeel
125 gram gedroogde pruimen, dadels of ander (zacht) gedroogd fruit
100 gram gesmolten kokosolie
1 eigeel
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
2 eetlepels speculaaskruiden
1/2 theelepels vanille-extract
1 eetlepel zoetmaker zoals agavesiroop
snufje zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven 10 minuten voor op 160 graden.
Week het gedroogd fruit.
Pureer het gedroogd fruit met de gesmolten kokosolie in een keukenmachine en doe het mengsel in een grote kom.
Voeg de overige ingrediënten toe aan het mengsel. Voeg de hoeveelheid agavesiroop toe naar eigen smaak.
Zet het eventjes in de koelkast om af te laten koelen. De pepernoten worden dan al een beetje hard.
Vet ondertussen een ovenplaat in en bekleed deze met bakpapier.
Rol balletjes van het deeg.
Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
Even laten afkoelen en eet smakelijk!