Zernike zal nooit meer hetzelfde zijn.

Kijk nog maar even goed om je heen, want binnenkort ondergaat Zernike Campus een transformatie die zijn weerga niet kent. In de komende jaren zal er voor honderden miljoenen worden gebouwd en verbouwd door Hanze, RUG en Gemeente Groningen.

Zernikeplein 7 - JHK Architecten - Zuid gevel

Misschien heb je het al gemerkt, omdat je afgelopen week probeerde te parkeren op P3 en voor een afgesloten terrein kwam te staan: de verbouwing van Zernikeplein 7 (ZP7), thuisbasis van alle economische opleidingen en meerdere stafbureaus, is begonnen. Nou ja, niet echt, maar op P3 wordt in de meivakantie een ‘noodgebouwtje’ van 228 units, 3 verdiepingen en 4500m2 neergezet. In. Vijf. Dagen. Hoe dat mogelijk is, snappen wij ook nog niet helemaal, maar we zullen het proces gaan filmen, dus na de meivakantie kunnen we jullie hopelijk laten zien hoe dat in zijn werk is gegaan.

Zernikeplein 7 - JHK Architecten - Atrium

Maar dat is dus nog maar het begin. Dat noodgebouw wordt namelijk drie a vier jaar lang de noodopvang voor schools en stafbureaus van ZP7, omdat dat gebouw, officieel bekend als Van OlstToren, vrijwel volledig gesloopt wordt, op het Atrium en de groene toren na. Dat gebeurt in drie fases van elk ongeveer een schooljaar. Telkens wordt er een onderdeel verbouwd, terwijl de rest van de bouwdelen open blijven. Colleges en werkzaamheden in de schools en stafbureaus kunnen daardoor gewoon doorgaan. Door te werken in fases hoopt de Hanzehogeschool de overlast voor studenten, medewerkers en bezoekers te kunnen beperken. Tot aan 2022 wordt er jaarlijks een nieuw deel geopend. Behalve nieuwe onderwijsruimten worden ook algemene voorzieninge, zoals een conferentieruimte, een mediatheek en een FoodPlaza, gebouwd. Daarnaast krijgt Dansacademie Lucia Marthas hier onderdak.

Houdt het dan nooit op? Nou… nee.

Dat is dus al een mega-operatie, maar daarnaast is ook ZP11 (Van DoorenVeste) uit zijn voegen aan het groeien door de grote aanwas aan studenten de afgelopen jaren. Een optie die nu op tafel ligt, is het verplaatsen van het Instituut voor Communicatie, Media & IT naar een eigen, nieuw, gebouw. Daarover wordt voor de zomer een besluit genomen.

feringa-building-gallery

Ondertussen zit ook de RUG niet stil. Wanneer de bouw precies begint is nog steeds niet duidelijk, maar er komt een megagebouw dat het huidige Nijenborgh 4 moet gaan vervangen. Dat pand, Feringa Building, genoemd naar Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa, wordt volgens de universiteit één van de grootste constructies van Nederland en moet zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers gaan huisvesten. Er moeten kantoor- en collegeruimtes en laboratoria in komen.Ook wordt de tentamenhal Aletta Jacobshal binnenkort uitgebreid.

Houdt het dan nooit op? Nou… nee. Gisteren werd ook bekend dat Gemeente Groningen, Hanze en RUG gezamenlijk vijftien miljoen euro investeren in het verfraaien van Zernike Campus.

zernike-2

De Zernikelaan, nu nog een lelijke, onveilige asfaltweg, moet een prachtige groene promenade worden. De Duisenbergvijver krijg rondom zitplaatsen en moet het levendige hart van de Campus worden. Er komen ook terrassen en, met een beetje mazzel, horeca.

zernike-1

Maar gaan jullie daar ook maximaal van profiteren? Dat is maar de vraag. Net als dat de bouw vrijwel gelijktijdig begint (in 2018/19), zijn de verbouwingen, als alles voorspoedig verloopt, ook vrijwel gelijktijdig klaar. In 2022 keert de rust weer terug en moet Zernike Campus de uitstraling van een Amerikaanse campus hebben. Eerstejaars gaan het dus mogelijk nog meemaken, de rest zal als burger nog eens terug moeten keren naar de campus om het definitieve eindresultaat te kunnen bewonderen.

Wil je weten wat er momenteel al aan bouwwerkzaamheden plaatsvindt en of je binnenkort uit je gebouw moet? Kijk dan hier.